Pad BDP-a u prvom tromesečju za 1,3 posto

Bez autora
May 02 2012

Prema preliminarnoj oceni Republičkog zavoda za statistiku, realni međugodišnji pad bruto domaćeg proizvoda u prvom tromesečju ove godine, u cenama prethodne godine, iznosio je 1,3 posto. Naviše je revidirana procena međugodišnjeg rasta bruto domaćeg proizvoda za četvrto tromesečje prethodne godine – sa 0,4 na 0,6 posto, dok je procena rasta bruto domaćeg proizvoda za treće tromesečje prethodne godine revidirana naniže – sa 0,7 na 0,6 posto.Realni rast bruto domaćeg proizvoda u 2011. iznosio je 1,6 posto.

Pad BDP-a u prvom tromesečju za 1,3 postoPrema preliminarnoj oceni Republičkog zavoda za statistiku, realni međugodišnji pad bruto domaćeg proizvoda u prvom tromesečju ove godine, u cenama prethodne godine, iznosio je 1,3 posto.

Naviše je revidirana procena međugodišnjeg rasta bruto domaćeg proizvoda za četvrto tromesečje prethodne godine – sa 0,4 na 0,6 posto, dok je procena rasta bruto domaćeg proizvoda za treće tromesečje prethodne godine revidirana naniže – sa 0,7 na 0,6 posto. Realni rast bruto domaćeg proizvoda u 2011. iznosio je 1,6 posto.

U saopštenju Rebubličkog zavoda za statistiku se navodi da je industrijska proizvodnja u martu ove godine, prema desezoniranim podacima, imala rast od 12,2 posto u odnosu na prethodni mesec, dok je u odnosu na isti mesec prethodne godine bila niža za 3,2 posto.

Posmatrano po sektorima, ostvaren je međugodišnji rast u sektoru rudarstva od 3,2 posto, dok je u sektoru snabdevanja električnom energijom, gasom i parom ostvaren međugodišnji pad aktivnosti od 13,4 posto.

Prerađivačka industrija je, prema desezoniranim podacima, u martu ostvarila rast od 19,1 posto. U okviru prerađivačke industrije najveći pozitivan doprinos ukupnoj industriji dali su proizvodnja prehrambenih proizvodnja i pića i proizvodnja osnovnih metala. S druge strane, najveći negativan doprinos ukupnoj industriji potiče od proizvodnje koksa i derivata nafte.

Promet robe u trgovini na malo je u martu na međugodišnjem nivou bio realno viši za 4,4 posto.

Prema desezoniranim podacima Republičkog zavoda za statistiku, u martu je ostvaren rast izvoza robe od 22,7 posto i rast uvoza od 6,1 posto. Međugodišnje posmatrano, u martu je robni izvoz izražen u evrima povećan za 1,7 posto a uvoz za 4,4 posto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik